Schrijf je nu in voor het online programma  date met de liefde

Het Sneeuwwitje Syndroom

“Maar ik wil gewoon tegen hem opkijken! Ik wil dat hij succesvoller, sterker en slimmer is dan ik. Dat vind ik aantrekkelijk, dat ik trots ben dat ik bij hem hoor.”

Voor me zit Yvonne, ze is zo slim en succesvol dat ze met deze wensen de spoeling onnodig dun maakt en ik denk ook niet dat dit is wat ze nodig heeft. Met twee ambitieuze strijders onder een dak krijg je toch vaak een competitie over wie er van de twee het meest succesvol is. Yvonne heeft, net als heel veel andere succesvolle vrouwen, last van het Sneeuwwitje Syndroom.

Lang, lang geleden in een ver ver land leefde er een prinsesje dat zo mooi was, dat iedereen van haar hield.”

Sprookjes bestaan niet

Als kind zijn we allemaal voorgelezen uit sprookjesboeken en in al die verhalen worden hulpeloze prinsesjes gered door een prins. Omdat ze vergiftigd zijn, omdat ze arm zijn of omdat ze opgesloten zitten. Allemaal zijn ze afhankelijk en in het nauw gedreven en bij allemaal komt er een grote sterke man om ze redden. En daarna leefden ze nog lang en gelukkig.

Maar wat als je geen hulpeloos prinsesje bent? Wat als je een onafhankelijke en allesbehalve hulpeloze vrouw bent die helemaal niet gered hoeft te worden? Hoe leef je dan lang en gelukkig?

De verhalen uit onze kinderjaren hebben ons onbewust en onbedoeld overtuigingen meegegeven. Dit heb je niet door omdat het verankerd zit in je brein. Bedenk maar dat de kleur blauw en roze ooit neutrale kleuren waren, totdat iemand bedacht dat blauw bij jongens hoort en roze bij meisjes. Dit is gewoon verzonnen en omdat je dit van jongs af aan zo ziet, zijn veel mensen zich niet bewust van deze overtuiging.

Yvonnne kijkt me glazig aan, ze is niet overtuigd. Maar dat van die kleuren blijft hangen, zo had ze het niet bekeken. Je bent je er niet bewust van, totdat je dat wel bent, maar dat is logisch natuurlijk.

‘JE ZIET HET PAS ALS JE HET DOORHEBT’ – JOHAN CRUIJFF

“Maar ik wil ook lang en gelukkig leven, waar blijft-ie dan?” vraagt ze. Pas als je weet wat je zoekt, zul je het vinden. “Wat gebeurt er je jouw zoekcriteria eens aanpast? Niet meer: ik wil trots zijn op hem. Maar: ik wil voelen dat hij trots is op mij?”

Als je de koningin bent, dan heb je niets aan een heldhaftige prins. Dan heb je liever een prins-gemaal die en public netjes naast je staat te zwaaien naar het gepeupel en met wie je het thuis gezellig hebt. Dan kijkt niemand tegen elkaar op, maar vind je elkaar gewoon leuk. En zo leven ze nog lang en gelukkig

Ben jij een koningin?

En ben je klaar met down daten ? Boek nu een gratis match call met mij, dan bespreken waar jij tegenaan loopt in de liefde en hoe je jouw match kan herkennen.