Schrijf je nu in voor het online programma  date met de liefde

tina turner


What’s love got to do with it?

We kennen haar als Tina Turner maar the Private Danser kwam ter wereld als Anna Mae Bullock in 1939. Haar beroemde naam is bedacht door haar ex-man Ike Turner. Hun onstuimige en gewelddadige relatie kostte haar bijna haar leven. Toen hij haar bijna doodsloeg was de maat vol. Ze verlief Ike en liet al haar bezittingen bij hem achter in ruil voor 1 ding: haar naam waar ze zo hard voor had gewerkt.

Van achtergrond zangeres naar stiefmoeder

Ze is nog een tiener als ze haar eerste stappen in de muziekscene zet. In de lokale nachtclub Manhattan trekt ze de aandacht van Ike Turner. Hij is een lokale beroemdheid als de leider van de groep ‘Kings of Rhythm’.
Tina is jaren jonger dan Ika en ze was aanvankelijk totaal niet in hem geïnteresseerd op romantisch vlak. Wel gaan ze samenwerken en ze begint als zijn achtergrondzangeres.

Om haar talent, muzikaliteit èn unieke en krachtige stem kon je niet heen en Ike zag dat hij met haar goud in handen had. Hij bedacht haar naam Tina en samen vormden ze de band Ike & Tina Turner.

Fool in love

De act scoorde hun eerste R&B-hit in 1960 met “A Fool in Love“, waarmee ze nummer 2 bereikten. Ze werden verliefd en kregen ook een romantische relatie en in 1962 trouwen ze in Mexico.

Tina was al moeder van een zoon en Ike van twee zonen die door Tina geadopteerd worden. Samen krijgen ze nog een zoon en is het gezin van 6 compleet. Naar de buitenwereld toe is het een prachtig plaatje. Twee succesvolle muzikanten die elkaar gevonden hebben en een mooi gezin vormen. Maar achter de schermen ging het er heel anders aan toe.

Beroemd maar misbruikt

Ze scoren hit na hit, we kennen allemaal ‘Proud Mary’ en ‘River deep, mountain high’. En zo niet, ga even luisteren of je diep schamen. De energieke dans van Tina, de geweldige zangpartijen en ijzersterke nummers maken dat Ike en Tina steeds succesvoller worden. Met het succes kwamen echter ook de problemen. Ike is jaloers op de roem van Tina en hij ontwikkelt een innige relatie met cocaïne. De combinatie van de druk van het succes, zijn frustratie over de aandacht die Tina krijgt en zijn verslavingen maken hem gewelddadig. Tina moet het vaak ontgelden en haar blauwe plekken onder dikke lagen make-up verbergen.

Tina doorstond het geweld, praatte het goed door niet Ike de schuld te geven maar het trauma wat hij in zijn jeugd opgelopen zou hebben. Het ging jarenlang door, ze dwong zichzelf gewoon te zingen en te dansen, ook als ze vlak daarvoor was mishandeld.

Geheim komt aan het licht

De situatie was meedogenloos . Ike gebruikte veel drugs en paradeerde openlijk rond met minnaressen. Tina vertelde later in haar memoires uit 2018, My Love Story, dat seksuele ontmoetingen met haar toenmalige echtgenoot “een uiting van vijandigheid waren – een soort verkrachting – vooral wanneer het begon of eindigde met een pak slaag.”
Haar situatie voelde uitzichtloos en Tina zag in 1968 geen andere uitweg meer dan een einde aan haar leven te maken met een overdosis slaappillen. Ze wordt op tijd gevonden en naar het ziekenhuis gebracht waar haar maag werd leeggepompt. Toen ze wakker werd trof ze een woedende en scheldende Ike aan het ziekenhuisbed.
Het duurde nog zes jaar toen Tina hem eindelijk verliet.

De ontsnapping

In de zomer van 1976 was de band in Dallas. Na weer een heftig pak slaag van Ike vluchtte Tina en slaagde erin om praktisch zonder geld en in bebloede kleren in veiligheid te komen in een hotel van Ramada Inn.

Tina had geen geld of ondersteuning en worstelde om een nieuw leven op te bouwen nadat ze Ike had verlaten. Ike had altijd de controle gehad over hun financiën en hij had in haar naam veel schulden gemaakt.

Tina besloot eieren voor haar geld te kiezen maar vocht voor dat ene waar ze zo verschrikkelijk hard voor had gewerkt: haar naam. Ike was eigenaar van haar naam.
Vele juridische procedures volgden. Met Ike, met de platenmaatschappij, met muziekproducenten en juridische instanties.

Simply the best

Zonder geld kwam ze uit de scheiding, maar met een hoopvolle toekomst. Haar naam èn de rechten op haar muziek kon ze behouden. Vastbesloten alle schulden af te betalen en weer succesvol te worden startte Tina haar solocarrière. Met wereldwijde hits als Simply the best, Private dancer, Tonight (duet met David Bowie) en What’s love got to do with it? was Tina Turner een van de grootste artiesten aller tijden.

24 mei 2023 overleed ze na een lang ziektebed. Tina Turner werd 83 jaar.

Leven in liefde?