Schrijf je nu in voor het online programma  Van vluchtig daten naar blijvende Liefde

Stop single shaming en begin bij jezelf. 

Single shaming: is iemand zich laten schamen voor het feit dat hij/zij single is.

Sophie (32) is slim, knap en leuk. Ze heeft een mooie baan, een rijk sociaal leven en een fijn appartement (koop!). Ze heeft een fijne jeugd gehad en aan haar ouders een mooi voorbeeld hoe een goed huwelijk eruit ziet. En Sophie heeft geen relatie.

Ze komt bij mij voor advies. ‘Wat doe ik fout? Wat is er mis met mij?’ Het raakt me. Zo’n prachtige vrouw die al zoveel heeft bereikt voelt zich toch niet helemaal geslaagd vanwege haar relatiestatus. Alsof je zonder relatie niet compleet bent.

Je bent niet je relatiestatus

Misschien viel het je al op. Ik schrijf: Sophie heeft geen relatie en niet, Sophie is single. Als je graag een partner wil is de identificatie met je relatiestatus een onnodige vorm van zelfkastijding. Je bent niet jouw relatiestatus.

‘Zielige’ huiseigenaar

In mijn gesprekken met singles merk ik vaak pijn, schaamte zelfs soms, voor het feit dat ze geen relatie hebben. Dit gevoel steekt op onverwachte en vervelende momenten de kop op. Bij de aanvraag van ene hypotheek bijvoorbeeld. Sophie vertelt: Ik had het gevonden hoor: dat huis waar ik wil wonen.

Ik zag mezelf hier al etentjes organiseren, op zaterdagmorgen een koffietje drinken op de bank die daar in de hoek zou komen te staan, mijn garderobe komt eindelijk tot zijn recht in die geweldige kast… Ja, echt een geweldig moment! Ik had mijn huis gevonden èn ik kan het kopen. Dus dat deed ik. Ik voelde me trots, euforisch en blij. I did it!

En toen moest ik nog even langs de bank om de financiën te regelen. Ik zit daar in de wachtkamer en word opgehaald door een meneer met een goed pak en slecht haar. Hij loopt op me af, kijkt nog even om zich heen en loopt dan door naar mij. ‘Mevrouw de Graaf? Ah, welkom. Moeten we nog wachten op iemand?’ Vraagt hij. 

Bam, daar is het, ik voel een stomp in mijn maag. 

‘Nee hoor’ zeg ik vrolijk. ‘Ik ben alleen.’ Ik glimlach maar van binnen is het oorlog. Mijn gedachten schieten alle kanten op: Wat een seksist, zou hij dit ook aan een man vragen? Hij zal wel denken, weer zo’n meisje die geen partner kan vinden. Zielig, hij zal me wel zielig vinden.

Besef: Sophie koopt haar eigen huis. Een huis! Zelf. Haar droomhuis. En ze denkt dat de meneer van de bank haar zielig vindt. Haar moment van trots, euforie en blijheid slaat om in schaamte. 

DE NORM IS NIET NORMAAL

Helaas hoor ik dit vaak. Zelfs ze als eigenlijk helemaal ok zijn met het feit dat ze geen relatie hebben, krijgen ze soms toch een gevoel van schaamte. De norm (een partner en twee kinderen. Geen drie hè en al helemaal geen één kind, moet je namelijk ook uitleggen, maar twee kinderen. Anders begrijpen we je niet.) van de maatschappij drukt zwaar op ons, ook al hebben we dat vaak helemaal niet door.

De eerste stap die ik met Sophie wil zetten is haar los te koppelen van haar relatiestatus. Loskomen van schaamte begint met jezelf te differentiëren van jouw status of gedrag. Je bent niet jouw gedrag. Kijk maar: 

  • Je bent geen slechte chauffeur, je hebt slecht gereden.
  • Je bent geen slechte kok, je hebt niet lekker gekookt
  • Je bent geen slechte vriendin, je hebt onaardig gedaan
  • Je bent geen single, je bent Sophie en je hebt geen relatie.

Single shaming on you!

Schaamte is een pijnlijke emotie waar je niets aan hebt. Het is niet goed voor je. Jij kan de schaamte stoppen door jouw gedrag en status los te koppelen van wie je bent. Brené Brown schreef er een prachtig boek over (de kracht van kwetsbaarheid) maar als je geen zin hebt om te lezen kijk dan even haar ted talk.

Kom los van jouw relatiestatus en identificeer je enkel en alleen met positieve en dienende gedachten. Ter inspiratie:

  • Jij bent goede kok die aan het leren is die perfecte pasta carbonara te maken.
  • Jij bent een Max Verstappen in de dop!
  • Jij bent een geweldige liefdespartner die haar match gaat vinden.
  • Jij bent die geweldige liefdespartner die kan liefhebben als geen ander. 

En je hebt er zin in en je voelt je geweldig.

Zin om je geweldig te voelen?