Schrijf je nu in voor het online programma  date met de liefde

waarom passie geen liefde is

De mate van passie in een relatie is gelijk aan de hoeveelheid onzekerheid die je kunt verdragen
– Anthony Robbins

Passie is spanning en onzekerheid en liefde is veiligheid en geborgenheid. Passie en liefde zijn dus niet hetzelfde, sterker nog, passie staat liefde vaak in de weg. De spanning en vurigheid die we voelen maken ons bijna verslaafd aan de ander. Deze onzekerheid is in vele gevallen echter niet ongegrond. Hoe meer onzekerheid, hoe heftiger het gevoel het hem of haar willen hebben.

Echter, liefde gaat om verbinding en vertrouwen. Je veilig voelen bij elkaar. Teveel onderzekerheid, dus ook, teveel passie staat liefde daarom in de weg: er is geen ruimte voor vertrouwen en dus is er geen verbinding.

Blame it on the movies
In films en in boeken kan je die ‘klik’ tussen twee personen gewoon horen zo mooi wordt het omschreven en gefilmd. In het echte leven denken we daarom vaak dat er zonder die ‘klik’ geen liefde mogelijk is en hebben we de lat veel en veel te hoog gelegd. De ‘klik’ kan namelijk ook een langzame lange ‘tune’ zijn, die steeds wat sterker wordt als jullie elkaar beter leren kennen. Singles die enkel op zoek gaan naar die ‘klik’ geven de ‘tune’ die er wellicht wel is geen kans om zich te ontwikkelen en laten zo misschien een hele mooie liefde gaan.

Liefde, wat is nou liefde?

Wat is dan liefde en hoe herken je liefde? In de film plaatsen ze er gewoon een spotlight op en is het dus overduidelijk wie er bij wie moet horen. Als je zelf aan het daten bent is totaal andere koek. Je vraagt jezelf af, wat vind ik ervan? Wat zouden mijn vrienden of mijn kinderen hiervan vinden? Zou hij/zij mee kunnen naar de golfbaan? Snapt ze mijn grappen? Wie betaalt straks de rekening? Welke vragen moet ik nog stellen? Wil ik straks zoenen? En ga zo maar door.

Allemaal vragen die zich afspelen in het hoofd. Het daten wordt bijna een soort sollicitatie en uitwisseling van gegevens en zo krijgt het gevoel geen kans.

Dus wat is nou liefde? Liefde is…jezelf leuk vinden naast jouw date. Klink misschien gek, je wil juist iets van die ander vinden waarschijnlijk. Draai het maar eens om: hoe leuk ben jij naast je date?

De vragen die je hierbij kan stellen zijn:

Geeft jouw date je het gevoel dat je aantrekkelijk en interessant bent?

Kunnen jullie lachen samen?

Ben jij aardig tegen je date of heb je zin de ander te testen?

Het gevoel dat iemand jou waardeert, respecteert en je aantrekkelijk vindt is de basis voor liefde. In zijn boek ‘Verslaafd aan liefde’ stelt Jan Geurtz: ‘wat je het meest in iemand waardeert is diens waardering voor jou.’

Dit klinkt misschien een beetje narcistisch: ‘Wat ik het leukst vind aan jou is dat je mij zo leuk vindt.’ Dat is het echter niet. In de liefde hebben het nodig om echt gezien worden, we willen er mogen zijn. Dat kan alleen met iemand die je waardeert om wie je bent en die dat ook aan jou toont. Dan maak je verbinding.

Een date waarbij jij de vlinders in je buik voelt omdat je de ander bijna too good 2 be true vond, is dus niet per se een goed teken. Een date waarbij jij de leukste, mooiste en grappigste versie van jezelf bent klinkt veel veelbelovend. Ook al voelde je in eerste instantie nog geen ‘klik’.

Ga het uitzoeken, geef het een kans en verstik deze ontluikende liefde niet met torenhoge verwachtingen. Geef de liefde een kans en ga op zoek naar elkaars passies, dan zal je elkaar nog wel eens kunnen verrassen.

zekerheid en rust ervaren in de liefde?